Μικρή ανάκαμψη σε σχέση με τον Ιούλιο κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο.

Κυρίως λόγω της αισθητής ανόδου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που από το Μάρτιο και μετά ανακάμπτει σταδιακά αλλά και της καθολικής μικρής βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικής συγκυρίας που εκπονεί ο ΙΟΒΕ ο Δείκτης αυξήθηκε στις 91,4 μονάδες, από 90,9 τον Ιούλιο και 83,8 το Σεπτέμβριο του 2015.

Συνολικά, ο δείκτης καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη των προσδοκιών μετά το κατώτατο σημείο στο οποίο είχαν φτάσει το καλοκαίρι του 2015 και αποτυπώνει επιστροφή στην κανονικότητα σε πλευρές της οικονομίας και εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα δεν έχει επιστρέφει στα επίπεδα που είχε φτάσει το 2014 πρέπει να αποδοθεί, κατά ένα μέρος, στις πρόσθετες πιέσεις, φορολογικές και λοιπές, που αντιμετωπίζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις.

Από περισσότερο βραχυχρόνια άποψη, στην πλευρά των επιχειρήσεων, χωρίς να καταγράφεται κάτι αξιοσημείωτα θετικό, φαίνεται να διαμορφώνεται ένα περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας, σε σχέση με την αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές τουλάχιστον του έτους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Στην πλευρά των καταναλωτών, η πολύ δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ειδικότερα σε σχέση με το φορολογικό και ασφαλιστικό, φαίνεται ότι έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί ήδη από τους προηγούμενους λίγους μήνες, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο να καταγράφεται οριακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας.

Αναλυτικότερα:

– στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένει αμετάβλητο, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχωρούν ελαφρά

– στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται και δίνουν τη θέση τους σε θετικό ισοζύγιο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αν και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης χάνουν έδαφος

– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ανακάμπτουν, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται όμως αυξητικά.


Πηγή: thepaper.gr

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το tsantiri.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.