Οι παρακάτω συμβουλές προέρχονται από ένα φυλλάδιο που δημοσιεύθηκε το 1937, που παρέχει γρήγορες συμβουλές για επιτυχία σε κάθε είδους κέικ.

Τα μυστικά της επιτυχίας για λευκά κέικ
(βανίλια, πορτοκάλι κλπ.)

– Μην χτυπάτε το αλεύρι πολύ. Αν συνεχίσετε να δουλεύετε αρκετά το μίγμα, αφού προσθέσετε το αλεύρι, η ζύμη θα σκληρύνει. .
– Μην χτυπάτε τη μαρέγκα μέχρι να στεγνώσει, μόνο μέχρι να σφίξει. Η επιπλέον υγρασία είναι απαραίτητη στο μείγμα.
– Ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία . Η πολλή ζέστη, σκληραίνει ασπράδι αυγού .

Για κέικ περιέχουν ξηρούς καρπούς & σταφίδες

– Φτιάχνονται συνήθως με μαύρη ζάχαρη, αλλά κοσκινίστε την καλά.
– Για να στεγνώσουν οι σταφίδες μετά το πλύσιμο, απλώστε τις σε ταψί και αφήστε στον ήλιο.
– Πασπαλίστε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς μαζί με αλεύρι , πριν τους προσθέσετε στο μίγμα.

Για κέικ σοκολάτας

– Μην αντικαθιστάτε το κακάο με σοκολάτα ή το αντίστροφο, χωρίς να προσαρμόσετε τα υγρά και το αλεύρι αντίστοιχα. Τρεις κουταλιές της σούπας κακάο είναι περίπου ίση με ένα τετράγωνο σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.
– Το γάλα μπορεί πάντα να αντικαταστήσει το ξινόγαλα, προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας ξίδι σε ένα φλιτζάνι γάλα.
– Λιώστε τη σοκολάτα πάνω από ζεστό νερό ή πάνω από τον φούρνο. Μην την υπερθερμαίνετε.
– Ψήστε κέικ σοκολάτας σε μέτριο φούρνο.

Για κέικ με κρέμα

Για να μην «μουλιάσει» η κάτω πλευρά
– Αλείψτε χτυπημένο ασπράδι αυγού πριν ρίξετε την κρέμα.
– Χρησιμοποιήστε ζεματιστό γάλα και ρίξτε τη γέμιση ζεστή.
– Ξεκινήστε το ψήσιμο σε ζεστό φούρνο . Μειώστε τη θερμοκρασία για να ψηθεί και η γέμιση.

Για να μην «χωρίσει» η γέμιση
– Ψήστε αργά. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά της υψηλής θερμοκρασίας που απαιτούνται για να γίνει η κρούστα, μειώστε τη θερμοκρασία .
– Βγάλτε από τον φούρνο αμέσως μόλις ψηθεί η γέμιση. Δοκιμάστε με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό , η γέμιση έχει ψηθεί εντελώς .
– Το εβαπορέ (αραιωμένο με νερό , φυσικά) κάνει την γέμιση πιο βελούδινη από το φρέσκο γάλα.

Για τάρτες φρούτων

Για να μην «μουλιάσει» η κάτω πλευρά
– Πασπαλίζουμε με το αλεύρι κάτω .
– Ψήστε γρήγορα.

Για να μην ξεχειλίζουν τα υγρά
– Ανακατέψτε τα φρούτα με αλεύρι ή ταπιόκα.
– Στραγγίξετε καλά τον χυμό πριν από τα τοποθετήσετε στην τάρτα.
– Σφραγίστε τα άκρα από την πάνω και κάτω ζύμη μαζί .

Πηγή: filenades.gr

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το tsantiri.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.