Νέου τύπου φωτοβολταϊκά και σύγχρονα συστήματα φωτισμού υψηλής αισθητικής παράγονται από ελληνικά μυαλά στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή τεσσάρων εταιρειών και δύο πανεπιστημιακών εργαστηρίων

Νέου τύπου φωτοβολταϊκά και σύγχρονα συστήματα φωτισμού υψηλής αισθητικής αλλά και έξυπνα υφάσματα παράγονται από χέρια και κυρίως ελληνικά μυαλά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος GR-Light.

Στο πρόγραμμα, που έχει σκοπό την ανάπτυξη μεθόδων εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών σε μεγάλες επιφάνειες, συμμετέχουν τέσσερις εταιρείες από τη Μακεδονία και τη Θράκη και δύο εργαστήρια ελληνικών πανεπιστημίων συμμετέχουν 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Compucon ABEE (Θεσσαλονίκη), ΚΕΧΑΓΙΑΣ Β&Λ Ο.Ε ΥΠΕΡΚΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ (Θεσσαλονίκη), ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ Α.Ε (Καβάλα) και PRISMA CENTER (Κομοτηνή). Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ έχει οριστεί ως επιστημονικός υπεύθυνος.Το ερευνητικό έργο GR-Light ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 και ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2015.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για μεθόδους φωτισμού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στα νέα συστήματα που θα αναπτυχθούν θα εκτυπωθούν ηλεκτρονικά κυκλώματα παραγωγής φωτεινής ενέργειας, δηλαδή οργανικές φωτοδίοδοι OLEDS, πάνω σε μεγάλες επιφάνειες και σε εύκαμπτα υλικά που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε χώρο.

Τα νέου τύπου OLEDS μπορούν να παραχθούν με μεθόδους που μοιάζουν πολύ με αυτές της εκτύπωσης. Η Roll-to-Roll τεχνολογία μπορεί να δημιουργεί ηλεκτρονικές συσκευές πάνω σε ρολά από πλαστικό ή μεταλλικό φύλλο.

Όπως εξηγεί η Επίκουρη Καθ. του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας Μαρία Γιώτη, «αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάπτυξη μεθόδων εκτύπωσης εύκαμπτων οργανικών φωτοδιοδών OLEDs σε μεγάλη κλίμακα με τη μέθοδο της Roll-to-Roll εκτύπωσης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Θα διερευνηθούν υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκληρωμένη παραγωγή της δομής των εύκαμπτων OLEDS. Βασικό είναι επίσης να διερευνηθεί και η παράταση διάρκειας  ζωής όλων των υλικών  και της τελικής συσκευής αλλά και η προστασία τους από τον ατμοσφαιρικό αέρα, που θα εξασφαλιστεί με την ενθυλάκωσή τους με υλικά υψηλού φραγμού».  

Υψηλή τεχνολογία και αισθητική

Οι διατάξεις που θα δημιουργηθούν με την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ,  σε συνδυασμό με κατάλληλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και περιφερειακά όπως μπαταρίες και πρωτότυπα οργανικά φωτοβολταϊκά, δημιουργούν δύο πρότυπα, από τα οποία θα παραχθούν: 

– Εφαρμογές αυτόνομου και υψηλής αισθητικής εσωτερικού φωτισμού

– Κατασκευές έξυπνων ενδυμάτων, δηλαδή ρούχων με ενσωματωμένες τις συγκεκριμένες διατάξεις

Το ερευνητικό έργο GR -Light έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της πράξης «Συνεργασία 2011-Συμπράξεις παραγωγικών και ερευνητικών φορέων σε εστιασμένους ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς» και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δημιουργία και Αξιοποίηση της Καινοτομίας Υποστηριζόμενης από Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη» και στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια Κ Μακεδονίας».

«Δημιουργούμε πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών μοναδικές στο είδος τους, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SMARTRONICS. Στα επόμενα δύο χρόνια επτά νέα προγράμματα της τεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε μια περίοδο που η χώρα μας υποφέρει από διαρροή εγκεφάλων», τονίζει ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. 

Πηγή: voria.gr

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το tsantiri.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.