Συνεργασία για εύκαμπτες οθόνες με βάση το γραφένιο
 Με την εγκατάσταση ενός καινοτόμου συστήματος ανάπτυξης γραφενίου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, άρχισε το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Gladiator» που  χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
 
Το Gladiator έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη γραφενίου για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα απ αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.
 
Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.
 
Το πόσο σημαντικό υλικό είναι , αποδεικνύεται από τις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Αυτές περιλαμβάνουν: Διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά
 
Στο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει τριετή διάρκεια συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η start up εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα οργανικά ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 
Tο πρόγραμμα GRElect
 
Το πρόγραμμα GRELect με κύριο στόχο την ανάπτυξη Οργανικών Φωτοβολταϊκών και Οργανικών Τρανζίστορ από γραφένιο, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015.   
 
Δύο ομάδες εξειδικευμένων ερευνητών από το Ινστιτούτο Helmholtz-Zentrum Berlin στη Γερμανία και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζονται πάνω στα τελευταίας γενιάς φωτοβολταϊκά με βασικό υλικό το γραφένιο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (GRELect) χρηματοδοτείται στα πλαίσια της δράσης «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας  2013- 2015» της ΓΓΕΤ.
 

Πηγή: voria.gr

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το tsantiri.gr δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.